Съветниците в Белия дом и администрацията на президента Тръмп се срещнат днес, за да обсъдят дали Съединените щати трябва да останат в споразумението за климата, сключено в Париж. За срещата съобщи в сряда официален представител на Белия дом, цитиран от агенция "Ройтерс".

Срещата, в която ще се включат член на Националния икономически съвет и служители на кабинета, като Скот Прут от Агенцията за опазване на околната среда и енергийния секретар Рик Пери. Разговорът им е планиран за 13.30 ч. Местно време днес, след като беше отложен по-рано този месец.

Очаква се администрацията да вземе решение дали да остане страна в сделката за климата, по която лидерите на Групата на седемте богати държави е планирано да се срещнат в края на май. Членовете на вътрешния кръг на президента Доналд Тръм са разделени по въпроса дали да останат или да се оттеглят. 

Споразумението, договорено от близо 200 страни в Париж през 2015 г., цели да ограничи покачването на температурите отчасти чрез намаляване на въглеродния диоксид и други емисии от изгарянето на изкопаеми горива. Като част от сделката, Съединените щати начело с предшественика на Тръмп, президент Барак Обама, се ангажираха да намалят емисиите си с 26 до 28% под нивата от 2005 г. до 2025 г.

По време на кампанията за президентските избори през 2016 г. Тръмп определи промените в климата като измама, която пречи на политиките за подобряване на икономическия растеж и каза, че ще обмисли "отмяната" на Парижкото споразумение. По-късно пък заяви, че е склонен и на решение страната да остане в сделката, ако САЩ имат по-добри условия.

Консултантите на Тръмп са взели различни позиции относно решението. Скот Прут се присъединява към съветника на Тръмп Стив Бенън, който се противопоставя на споразумението в Париж. Другите близки съветници на Тръмп, дъщерята Иванка Тръмп и съпругът й Джеърд Кушнер са на страната на държавния секретар Рекс Тилерсън, който смята, че САЩ трябва да останат част от споразумението.

Енергийният секретар Рик Пери пък е на мнение, че е най-добре САЩ да остане, но да предоговори условията.

Джордж Дейвид Банксс, отговарящ за международните енергийни въпроси в Националния икономически съвет на Белия дом, събра мненията на въглищни и нефтени компании.
Някои големи компании за въглища, включително Cloud Peak Energy, заявиха, че ще бъде в интерес на САЩ да останат в пакта.

Междувременно други глобални компании (BP, Microsoft, General Mills, Walmart) изпратиха писмо до Тръмп в сряда, настоявайки президентът да запази САЩ в споразумението, за да защитят конкурентоспособността си. 

Дневник