Миналата година на територията на Шуменска област са станали 82 трудови злополуки. 67 от тях са възникнали на работното място.

Това съобщи на заседание на Областния съвет по условия на труд главният инспектор по осигуряването в Териториално поделение на НОИ – Шумен Юлиян Неделчев, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация.

Тези данни поставят Шуменско на 10-то място сред 28-те области в страната по брой трудови злополуки за 2016-та.

През миналата година няма регистрирани злополуки със смъртен изход. Няма данни и за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите. Анализът на отраслово разпределение показва, че най-много злополуки са допуснати в секторите производство на основни метали, строителство на съоръжения, производство на метални изделия, дейности по охрана и разследване и хуманно здравеопазване.

М.г. „Инспекция по труда“-Шумен е извършила 865 проверки в 758 предприятия с повече от един нает работник относно спазването на трудовото законодателство в областта на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Констатирани са били 2 263 нарушения в това направление.

След края на заседанието по повод Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки 28 април членовете на Областния съвет по условия на труд поднесоха венци пред Паметната плоча на загиналите и пострадали при трудови злополуки на улица „Калоян“ 1. 

ШУМ.БГ