Обществената подкрепа за полската "Гражданска платформа" - най-голямата опозиционна партия в страната - надмина подкрепата за управляващата "Право и справедливост" за първи път от две години, сочат резултатите от анкета, оповестена вчера и цитирана от "Ройтерс".

Според допитването до общественото мнение, изготвено от Кей Ем Би, 31% от участниците биха гласували за "Гражданска платформа", ако изборите са в неделя. Подкрепата за опозиционната формация е нараснала с 4 процентни пункта спрямо предишната анкета, проведена в края на март.

За евроскептичната "Право и справедливост" биха гласували 29% от анкетираните - колкото и преди, а поддръжниците на ориентираната към бизнеса "Новочесна" са намалели с 3 процентни пункта до 5 процента, колкото е и прагът за влизане в парламента.

Подкрепата за дясната антисистемна формация "Кукиз'15" е останала без промяна на ниво 10 процента.

Анкетата е поредното проучване, сочещо, че повечето поляци не подкрепят опита на правителство да блокира преназначаването на бившия премиер Доналд Туск за председател на Европейския съвет. Туск е бивш лидер на "Гражданска платформа" и заклет враг на водача на "Право и справедливост" Ярослав Качински, припомня "Ройтерс".

Европейската комисия обвини правителството на "Право и справедливост" в опити да подкопае демокрацията с реформа на Конституционния съд. Управляващите във Варшава сега планират и реформа на съдебната система, което е обект на силни критики от организации за защита на човешките права.

Dnevnik.bg