Стотици протестиращи срещу "Албанската платформа" в Скопие нахлуха в македонския парламент. След тях влезе и полицията.

По информация на главния редактор на македонското издание МКД – Александър Дамовски, който се намира в Събранието на Македония, са бити няколко депутати от ВМРО-ДПМНЕ заедно с лидера на Алианс за албанците д-р Зиедин Села.

Нахлуването на множеството стана минути, след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха "Това е държавен преврат".

След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители.

За Джафери не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120-местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

През днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

Вести.бг