Президентът на Македония Георге Иванов направи извънредно изявление във във връзка с насилието в парламента, в което покани в петък сутринта всички партийни лидери в президентството. Целта му е да се разгледат всички варианти за излизане на страната от кризата и в съответствие с Конституцията на страната. "Никой отвън няма да ни реши проблемите", добави той и се оттегли без да приема въпроси от журналисти.

Иванов обаче е фигура с нисък обществен авторитет, смятан е за креатура на бившия премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и е обвиняван, че с действията си лично носи вина за кризата. Поради това не е сигурно, че партиите, чиито депутати и лидери бяха бити и ритани до кръв от нахлулата тълпа, ще приемат поканата.

Президентът поддържа тезата да се върви към предсрочни избори, което е тезата на ВМРО-ДПМНЕ, докато по Конституцията същесвуват всички основания той да връчи мандата на лидера на опозиционната СДСМ Зоран Заев, разполагащ с достатъчно подкрепа, за да състави правителство.

 Малко преди това Никола Димитров, бившият посланик на Македония в САЩ, коментира в "Туитър": "Хората се страхуват, че Иванов ще обяви извънредно положение. За да защити демокрацията или да се защити от демокрацията? По-скоро второто! В Европа, през 2017?".

Албанското външно министерство осъди насилието в парламента в Скопие, което не е решение на ситуацията. Отправя се призив към сдържаност на политическите фактори в Македония и да не се използват средства, които само биха влошили положението.

"Призоваваме също органите на реда да започнат да си вършат работата и да съхранят обществения ред и сигурност за всички граждани на Македония, които искат да преодолеят кризата и да продължат процеса за формиране на институции, сужещи за благото на всички, на междуетническото мирно съжителство и напредъка в евроатлантическото сътрудничество."

Журналистът Владимир Перев, потвърди пред БНТ твърденията и в македонски медии, че от Щип и Битоля към Скопие се стичат стотици автомобили и автобуси, поради което има серизони съмнения, че ВМРО-ДМНЕ отдавна се е подготвяла за събитията.

Перев каза още, че и негови колеги от няколко телевизии, коментират, че в столицата сякаш умишлено е нямало полиция по улиците, почти никаква съпротива не е оказана на нахлуващите и дори се е създало впечатление, че охраната на парламента е отворила вратите.

Дневник