Специализирана полицейска операция “Алкохол и неправоспособност” започва от утре на територията на ОДМВР- Шумен. Тя ще се проведе между 22 и 2 часа в периода 29-30 април, както и в периода 6 – 7 май, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Ще има засилен контрол на движението по третокласни и общински пътища, както и при подходите и районите на посещавани питейни и развлекателни заведения. По време на проверките ще се следи, дали водачите на моторни превозни средства са правоспособни и дали не управляват под въздействие на алкохол. Ще се проверява стриктно, дали имат задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, дали не управляват технически неизправни моторни превозни средства, както и дали имат заплатена винетна такса. Освен това от полицията напомнят, че водачите и пътниците трябва задължително да ползват обезопасителни колани, а ако пътуват с мотоциклет или мотопед - да поставят каски.

От началото  на годината до 1 април са хванати 39 шофьори, седнали зад волана с алкохол до 1,2 промила. 34 са тези, които са засечени да шофират с алкохол над 1,2 промила в издишания въздух.

По пътищата в областта униформените са спипали 183 шофьори без книжка. С нередовни пътни документи са били 694. С технически неизправни автомобили са карали 234. Наложени са санкции на 449 водачи и пътници, които са били без колан или каска. Без задължителна застраховка “Гражданска отговорност” са били 184 водачи.

От началото на годината до края на март от движение са спрени 414 моторни превозни средства заради техническа неизправност, били са без регистрационни табели или без застраховка “Гражданска отговорност”, уточниха от полицията.

ШУМ.БГ