Нов общински колективен договор в системата на училищното и предучилищното образование бе пописан официално днес от кмета Любомир Христов и представители на синдикатите и работодателските организации.

Договорът е със срок от две години и в него официално бе фиксирано 10% увеличение на заплатите, което бе направено от държавата през миналата година. 

В момента в община Шумен работещите в предучилищното образование са около 550 души, а в средното – около 1000.

Така в новия договор е фиксирано, че стартовата заплата на учител или възпитател без стаж става 660 лв. Началното възнаграждение на директори на училища и детски градини е 825 лв., на помощник-директори - 770 лв., на главен учител/възпитател – 726 лв., на старши учител/възпитател 688 лв.

Увеличение има и при заплатите на непедагогическия персонал, където се започва от минималното възнаграждение за страната и в зависимост от стаж и квалификация се начисляват проценти.

„В договора фиксирахме увеличение на обезщетенията при пенсиониране. Досега на педагогическите специалисти при пенсиониране се изплащаха 8 брутни заплати, сега те ставата 10,5. За непедагогическия персонал те също нарастват – от 6 на 8,5 брутни заплати“, каза още Найден Косев.

Той допълни, че се увеличават разходите за квалификация на учителите от 0,8% на 1%. Освен това в общинския договор е записано, че работодателите трябва да осигурят в размер до 1 брутна заплата ще дават допълнителни възнаграждения три пъти в годината, като приоритетно ще насочат вниманието си към 24 май.

„Благодаря на общинското ръководство, че бързо реагира на допълнителния анекс към националния трудов договор и бързо изпълни всички допълнителни клаузи, т.е. бяха вдигнати заплатите на учителите и на помощния персонал. Трябва да ви кажа, че на много места в страната това не се е случило“, каза след подписване на договора Татяна Иванова, председател на Общински координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ.

„Ние ще продължим да работим, да подобряваме условията за обучаемите и за работещите в сферата на образованието. Предстои и подписване на договори по ОП „Региони в растеж“, където са отделени около 12 млн.лв. за подобряване на инфраструктурата в четири учебни заведения. Вярвам, че и в бъдеще ще си сътрудничим и ще си бъдем полезни“, каза кметът Любомир Христов.

ШУМ.БГ