Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз, които днес се събират в Малта на извънредна среща, посветена основно на единната позиция за преговорите за Брекзит, ще обсъдят текст, в който се казва, че ако Ирландия и Северна Ирландия се обединят, то сегашната част от Обединеното кралство автоматично ще бъде призната за част от ЕС.

Това пишат няколко водещи британски издания, включително "Файненшъл таймс" и "Гардиън".

На референдума миналото лято мнозинството северноирландци гласуваха за оставане в ЕС и са разтревожени какво ще последва за бъдещето им, след като икономиката в значителна степен се крепи на принадлежността към единния пазар и свободната търговия през границите. 

В същото време в Северна Ирландия не доминират настроенията за обединение с Ирландия - 62% са "против" и само 22% са "за". В Ирландия също няма много ентусиазъм за обединение, особено ако за това трябва да се плати и висока икономическа цена.

Въпреки това една подобна декларация на 27-те ще засили опасенията за оцеляването на Обединеното кралство, след като и Шотландия - другата голяма съставна част, гласувала проевропейски - се подготвя за нов референдум за независимост.

Вкючването изобщо на подобен текст в дискусията се смята за победа на Ирландия. Медиите наричат това "ГДР клауза", защото правят връзка с начина, по който бившата комунистическа Източна Германия бе интегрирана в ЕС и НАТО след обединението със Западна Германия в началото на 90-те години.

Ако има такава декларация, реакцията на Лондон се очаква да е остра, включително защото преди по-малко от месец се появи проблем и с Гибралтар, където също гласувапа за оставане в ЕС.


"Ирландската клауза" се позовава на мирната сделка за конфликта в Северна Ирландия, известно като Споразумението от Велики Петък. Според него хората от двете страни на границата имат право да се обединят, ако мнозинството в Северна Ирландия одобри подобен ход.

Предложната клауза е в текст, отделен от този с официалните ръководни принципи на ЕС за преговорите, тъй като засяга мирния процес в Северна Ирландия, а не темите за преговори с Лондон.

Дневник