Атлетката Силвия Дънекова и адвокатът й Георги Стефанов подозират донос от високопоставен служител в българската федерация (БФЛА) в случая с положителната й проба от олимпийските игри в Рио 2016.

"Доносът е от българска страна, от високо ниво във федерацията и отговорен фактор. Човек, на когото имат доверие. Бихме се радвали, ако има обжалване от федерацията. Защото категорично става дума за донос", каза Стефанов в предаването "Здравей, България" по "Нова телевизия".

Преди дни Дънекова обяви, че решение на Дисциплинарната комисия на БОК показва, че тя е невинна. Сега тече 14-дневният срок, в който някоя от заинтересованите страни може да обжалва. 

Двамата с адвоката й казаха, че всъщност положителна проба изобщо не е имало. Състезателката на 3000 м стипълчейз подозира, че е била натопена. "И А, и Б пробата са взети заедно. Няма скандал - първата проба е отрицателна, защо антидопинговата агенция казва, че е положителна, не знам. Б пробата още я няма. Няма я защото е отрицателна", заяви Стефанов.

"Явно е трябвало да има определен брой положителни проби. Всички могат да го сглобят", заяви атлетката и изброи Световната антидопингова агенция (WADA) и Международната атлетическа федерация (IAAF).

Дънекова каза пред "Дневник", че няма врагове в българската федерация и е изненадана от това, че от случая до сега никой от БФЛА не я е търсил. Президентът на организацията Добромир Карамаринов заяви, че не коментира случая до приключването му и че за БФЛА атлетката продължава да е "състезател с временно спрени права". 

Дневник