Pilot project „Support Measures for Small-Scale Fishing”

GRANT AGREEMENT FINANCED BY THE EUROPEAN UNION: MARE / 2014/04 - SI2.724176

Total amount of the project: 177 767 EUR
Total amount of the EU contribution: 159 990 EUR

Повече от 20 са вече членовете в създадената преди година Европейска Асоциация на рибарите в Черно море, като част от тях са физически лица, а друга част – организации с членска маса от над 200 души. Така рибарите, които са избрали Асоциацията да защитава техните интереси, вече наброяват над 300 души. Всички те са от България и Румъния и извършват дребномащабен риболов с ниско въздействие на околната среда и имат важно социално и икономическо въздействие върху Черноморския район.

Организацията вече активно изпълнява своите цели, част от които са:  подпомагане създаването на действаща пазарна инфраструктура, която да допринесе за прозрачност на пазара за риба и рибни продукти и за намаляване възможността за нелоялна конкуренция в отрасъла; установяване на контакти и сътрудничество с международни асоциации и сдружения в областта на рибарството; създаване и поддържане на устойчиво равновесие между състоянието на съществуващите ресурси и защита на социално-икономическата структура на крайбрежните общности в България и Румъния.

При изпълнение на поставените си цели, Асоциацията е организирала редица браншови срещи и кръгли маси, на които са идентифицирани проблемите в бранша, както и новите възможности за развитие и водене на добри практики, заимствани от ЕС.

Една от тях бе осъществената през месец март среща на представители на компанията ЕС ПИ КОНСУЛТ и Европейската Асоциация на рибарите в Черно море с г-жа Евангелия Георгици от  Главна дирекция „Морско дело и рибарство” към Европейската комисия. На нея отново бе подчертана ролята и значението на учредения Консултативен съвет за Черно море относно въпросите, касаещи управлението на рибарството. Съвсем скоро се очаква Асоциацията да бъде приета като равноправен член на Консултативния съвет.

Предвижда се и обмен на опит с Великобритания, като страна с утвърдени традиции в този бранш. Така например през месец май предстои посещение на LIFE платформата в Обединеното кралство, като в делегацията ще се включат над 15 представители на дребномащабния риболов.

Европейската Асоциация на рибарите в Черно море е учредена в изпълнение на Пилотен проект: „Мерки за подпомагане на дребномащабния риболов“ по  договор за безвъзмездна финансова помощ от ЕС MARE/2014/04 – SI2.724176 и шуменската фирма „ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ” ООД.

Проектът е на обща стойност 177 767 евро. От тях 159 990 евро са средства от ЕС, а остатъка е съфинансире от страна на „ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ“ ООД. Компанията е основана през 2009 г. със дейности в сферата на консултантските услуги и сътрудничество между държавната и местната администрация, неправителствените организации и бизнеса.

Платена публикация