Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще предоговори или отмени споразумение за свободна търговия между САЩ и Южна Корея и настоя азиатската държава да плати един милиард долара за щит срещу ракети, изстреляни от Северна Корея, изграден от американскана армия, предаде "Ройтерс".

В интервю за агенцията Тръмп попита защо САЩ трябва да плаща за системата за противоракетна защита, по-известна като ТААД. "Информирах Южна Корея, че би било подходящо те да плащат. Това е система за един милиард долара. Феноменална е, уцелва ракети още в небето.
В съобщение южнокорейското отбранително министерство обясни, че няма промяна в съществуващите договорености, според които Сеул предоставя земята, на която комплексът да се разположи, а Вашингтон покрива разходите за изграждане и работа на системата.

Първите елементи от противоракетна система ТААД (THAAD) пристигнаха през март в южната област Сонджу, където ще бъдат разположени, на 250 км южно от Сеул. Това разгневи Пекин на фона на силното напрежение на полуострова, припомня агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Висш съветник на южнокорейския кандидат-президент и фаворит в надпреварата Мун Джей-ин обаче смята, че предложението на Тръмп е "невъзможно", тъй като системата се управлява от американската армия. Бивш служител на Държавния департамент на САЩ от своя страна смята, че Вашингтон не би искал да продаде ТААД на Сеул. "Искаме да запазим комплекса като част от арсенала си, както и всички други американски оръжейни системи, разположени на Корейския полуостров," обясни той. "Ние ги управляваме. Имаме и правото да ги предислоцираме," обяви служителят, пожелал да запази анонимност.

Тръмп определи сделката за свободна търговия, сключена по време на предшественика му Барак Обама, като "ужасна" и "неприемлива" и каза, че ще се заеме с предоговарянето на условията, след като администрацията му промени северноамериканското споразумение за свободна търговия с Канада и Мексико, известно със съкращението NAFTA.

"Това е неприемливо, една ужасна сделка, направена от Хилари," каза той, имайки предвид работата на тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън по сключване на сделката. Попитан кога смята да предприеме стъпката, той обяви: "Много скоро. Обявявам го сега."

Реакцията от Сеул дойде незабавно. Южнокорейското външно министерство обяви, че правителството на страната ще продължи да обяснява на администрацията на Тръмп ползите, които има и за двете страни. От министерството обясниха, че Вашингтон все още не е подавал молба за предоговаряне на споразумението, но и че Южна Корея ще се готви за "контрамерки", ако американската администрация не желае да разбере аргументите ѝ защо сделката е взаимноизгодна.

Агенцията отбелязва, че редица сектори на индустрията на Южна Корея, Япония, Тайван и други икономики са във възход, след като потреблението започна да нараства в световен мащаб. Същевременно данни на американското правителство показват, че търговският дефицит на САЩ с Южна Корея е станал два пъти по-голям, откакто споразумението влезе в сила през март 2012 г. Година по-рано той е в размер 13.2 милиарда долара, а за миналата е достигнал 27.7 милиарда.

Dnevnik.bg