Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи в Македония Агим Нухиу подаде оставка заради размириците в и около парламента в Скопие в четвъртък вечерта, съобщи държавната агенция МИА.

На пресконференция Нухиу изтъкна, че част от структурите на МВР "не са си свършили работата" и трябва да понесат отговорност, след като над сто души бяха ранени при протестите.
Някои медии подложиха на критики полицията заради забавяне, след като силите на реда се намесиха в парламента едва час след нахлуването на граждани в сградата. Повод за недоволството стана изборът на етническия албанец Талат Джафери за председател на македонското народно събрание, което две седмици неуспешно се опитваше да избере кой да заеме поста.

Нухиу изтъкна, че шефът на Бюрото за публична сигурност Митко Чавков, който е и бивш вътрешен министър, не е бил на разположение до 20 ч местно време (21 ч българско време), независимо от факта, че към този час напрежението вече ескалираше. Министърът в оставка посочи необходимостта властта да бъде предадена мирно в Македония, за да се избегнат нови епизоди на насилие.

Критици на управляващата ВМРО-ДПМНЕ я обвиняват дори че е наредила на полицаите умишлено да забавят реакцията си, за да се стигне до провокация. Властите отричат.

Лидерът на социалдемократите (СДСМ) Зоран Заев от седмици настоява, че ако парламентът избере председател и започне да работи нормално, може да се заобиколи отказът на Иванов да му даде мандат за съставяне на правителство с три албански партии.

На пресконференция ден след като беше нападнат от протестиращи по време на размириците в парламента, Заев отхвърли идеята на президента Георге Иванов за среща на лидерите на политическите партии, която държавният глава предложи за намаляване на напрежението. "Не мисля да ходя на лидерска среща при Иванов. Къде ще я правим? В клиниката, при г-н Села?" попита реторично Заев, цитиран от електронното издание МКД. Лидерът имаше предвид Зиядин Села от Алианса на албанците, който също пострада при безредиците.

Попитан дали смята, че срещу него е извършен опит за убийство, той обяви: "Това вчера беше опит за убийство с умисъл и по план". Заев обаче не даде аргументи за твърдението си. Той настоя, че партията му твърдо подкрепя демокрацията и евроатлантическите перспективи и че е време Македония да покаже зрелостта си като държава, позволявайки на институциите да работят спокойно. "И САЩ, и ЕС виждат в нас мир и напредък. Македония върви напред," увери той.

Иванов междувременно обяви, че още очаква отговори от участниците в срещата.
След изявлението на Иванов единствено партията на бившия премиер Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, призова срещата при държавния глава да се състои. Лидерите на други две парламентарни партии, социалдемократите (СДСМ) и Алиансът на албанците, бяха сред депутатите, ранени по време на размириците.

Кризата в Македония ще обсъдят и европейските лидери на среща в Малта, където върховният представител на съюза по външната политика и сигурността Федерика Могерини покани външния министър Никола Попоски да се включи в неформална среща на първите дипломати от ЕС и няколко потенциални членки от Западните Балкани в петък вечерта.

Dnevnik.bg