Черногорският парламент одобри писъединяването на страната към НАТО днес, историческа крачка за балканската държава, дълго смятана за традиционен руски съюзник в размирния регион, съобщи БТА.

Местното издание "Вести" съобщава, че решението е взето на фона на протести от опозиционната социалдемократическа партия, част от чиито депутати напуснаха залата по време на гласуването. Така във вота участваха едва 46 от 81 депутати в черногорския парламент.

Най-големият протест срещу членството на страната се състоя в "старата столица" Цетине.

Там демонстранти изгориха флага на алианса и скандираха, че организацията не е желана в страната им.

Черна гора, като останалата част на Балканите, е впримчена в битката за влияние между Запада и Русия. Представители на правителството в Черна гора смятат, че присъединяването към НАТО ще донесе стабилност и икономическа полза след смутни години.

Русия многократно е предупреждавала, че разширяването на НАТО към зоните ѝ на интерес може да има опасни последици. Черна гора смята, че Русия стои зад осуетения опит за преврат в деня на изборите през октомври, вероятно планиран, за да отклони страната от пътя й към НАТО.

Както Русия, така и проруската опозиция в Черна гора смятат, че бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999, когато част от нея са Сърбия и Черна гора, са основание Черна гора да остане извън Алианса.

Защо Черна гора е важна за НАТО

Малката армия на Черна гора - около 2000 военнослужещи, няма да има съществен принос. Но страната има стратегическо положение, с което дава на НАТО пълен контрол върху Адриатическо море - останалите адриатически държави Албания, Хърватия и Италия, вече са в Алианса. Това е нещо, което Русия се опитваше да предотврати в миналото, търсейки достъп до така наречените "топли морета" в Адриатика.

С подкрепата си за Черна гора се изпраща и послание до Русия, че САЩ и съюзниците на Съединените щати ще противодействат на руските усилия за засилване на влиянието й в Европа. Русия се стреми да засили влиянието си на Балканите, основно с единствения си останал съюзник - Сърбия, и сръбските зони в Босна и Косово.

Какво казва Москва

Москва смята присъединяването на Черна гора към НАТО като "дълбоко погрешно" и в ущърб на интересите на народа. Русия е на мнение, че това ще влоши стабилността на Балканите и останалата част на Европа.

Русия е обвинявана от Черна гора, че стои зад проваления опит за преврат през октомври, включващ планове за убийството на тогавашния премиер Мило Джуканович и превземане на властта. Москва отрича това, но активно подкрепя антинатовската опозиция и призивите за свикване на референдум относно отношенията с НАТО.

"Историческо" събитие

Черна гора е малка държава, в която живеят 620 000 души, разположена между Адриатическо море и високи планини на север. Исторически тя е разделяна между тези, търсещи прозападна ориентация и тези, подкрепящи съюз с православните Сърбия и Русия. Дългогодишният черногорски лидер Мило Джуканович направи решителен завой към Запада, след като Черна гора стана независима от Сърбия през 2006 година. Джуканович е уверен, че ориентирането към Запада ще донесе стабилност и ще защити Черна гора от това да стане жертва на световните игри за власт на Балканите.

"Решението е историческо, защото то променя напълно външнополитическия контекст, в който Черна гора съществува", казва историкът Бобан Батричевич. "То може да бъде разглеждано като начало на нова ера за нашия народ".

Кога Черна гора официално ще стане член на НАТО

Не е автоматично след гласуването. Може да отнеме още няколко месеца. Черна гора беше поканена да се присъедини през декември 2015 година и официално става член веднага щом парламентите на всички 28 държави членки и този на Черна гора ратифицират протокола за присъединяване. Повечето държави го правят в последните месеци, в това число и Съединените щати. Американският Сенат даде решаваща подкрепа за присъединяването на Черна гора и президентът Доналд Тръмп подписа ратифицирането. 

Дневник