Ако има друго политическо решение на следващото правителство за покупка на нов изтребител за армията, а не "Грипен", то ще прегази военната експертиза. Това е мнението на президента Румен Радев, който доскоро беше командир на Военновъздушните сили.

"Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход", каза в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев цитиран от "Фокус". В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията.

Президентът каза, че поръчката за този самолет е приета с решение на парламента от 2 юни 2016 година и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове. "Цялата методика на избор в момента стриктно следва тези стъпки. Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставенност и не виждам смисъл от никакви коментари, просто трябва хората да помнят – какво са приемали, какво са гласували, какво са подписвали и да четат малко повече преди да говорят", добави Румен Радев.

"Това, което до момента е извършено, съгласно всички тези ясно разписани документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички представени оферти съгласно утвърдените критерии и показатели и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по 3 основни групи критерии – оперативни, технически и времеви", добави президентът. По думите му оттук нататък решение на правителството ще е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с друго политическо решение. Според Радев, ако ще има друго политическо решение то ще прегази военната експертиза. "Тогава е редно те да излязат и да го кажат", каза Радев към бъдещия кабинет на Бойко Борисов.

"През 2012 г. в Министерството на отбраната заедно с екипа на сегашния президент Румен Радев избрахме изтребителите Ф-16. Сега избират "Грипен" - не знам защо го правят, какво са дискутирали на закритото заседание на Министерски съвет", припомни пред Би Ти Ви бившият заместник-министър на отбраната и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.

"Въпросът не е какъв тип изтребител ще изберем, а ние с тези 1.5 млрд. лв. какво искаме да си купим – една платформа или сигурност. Ако е второто, не е ясно защо въпросът се решава от едно служебно правителство. Просто не можем да повярваме, че го правят. Бяха сменени възлови шефове в Министерството на отбраната. Тези промени ни карат да си мислим, че това се прави с цел да се избере друга платформа. Не знаем защо го правят и чакаме отговори в парламента", каза още Валентин Радев. 

Дневник