Нито една кражба от длъжностно лице не е регистрирана от Столичната полиция за 2016 г. Това показва статистика на СДВР, представени от шефа ѝ Младен Маринов пред общинския съвет. Той се похвали, че престъпността през миналата година като цяло е спаднала в сравнение с 2015 г.

Такава е тенденцията и при кражбите от длъжностни лица, които през 2015 г. са били шест.

Въпреки че няма регистрирани нови такива прояви през годината, полицията в София отчита две разкрити престъпления, вероятно извършени през предходни години. Точно толкова е разкриваемостта и през 2015 г.

Полицията следи отделно кражбите, извършвани от длъжностни лица, защото те са по-укорими и се наказват по-строго от закона. Причината - длъжностните лица трябва да са пример за обществото. Тъй като на тях е възложено да изпълняват служба в държавно учреждение, ръководна работа или работа по управление на имущество в държавно предприятие или обществена организация например, както и нотариусите и частните съдебни изпълнители, видно от определението на "длъжностно лице" в Наказателния кодекс.

Като цяло по своя брой кражбите всяка година са лидер сред престъпленията във всички статистики на МВР. Общо 13 346 са регистрираните от столичната полиция кражби за миналата година, без значение кой е извършителят. Броят им намалява спрямо 2015 г., когато са били 14 863. Най-често кражбите се извършват чрез взлом, показва статистиката на СДВР. Домовите кражби пък изпреварват тези на части и вещи от моторни превозни средства.

Най-малко през изминалата година са били джебчийските кражби - едва 6 %.

По думите на шефа на столичната полиция битовата престъпност в града заема основния дял сред регистрираните престъпления, въпреки установеното и при нея намаление. В същото време от полицията се оплакват, че гражданите, които губят документите си самоличност раздуват статистиката, защото ги обявяват за откраднати, за да не плащат глоба.

В полицията обаче това се регистрира престъпление.

В доклада си Маринов посочва като приоритет справянето с грабежите. "Макар и с намаление от над 9% спрямо година по-рано, предвид психологическите вреди и материални и финансови загуби за жертвите тези деяния остават проблем за населеното място".

По данни на МВР за страната, оповестени наскоро, лидер по брой престъпления е Бургас, а София е втора.

Dnevnik.bg