Тази събота хиляди хора ще излязат по улиците на над 300 града в САЩ и по целия свят, за да се включат в т.нар. Марш за климата.

Отново днес ( 29 април) се навършват 100 дни от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп. Организаторите на шествието заявяват на сайта на събитието, че този път Маршът за климата ще бъде посветен на "годишнината на Тръмп", защото за този кратък период от мандата му републиканецът е омаловажил глобалните климатични проблеми.

В отговор в над 300 града по целия свят ще бъдат организирани демонстрации, в знак на съпротива срещу политиките, които продължават да допринасят за глобалното затопляне.

"Всичко, за което сме се борили, за да продължим напред в Съединените щати, е в опасност," пишат на сайта на марша за климата. "Онези, които са на власт във Вашингтон, напредват в тъмната и опасна визия за Америка, която ние знаем, че е невярна. За да променим всичко, имаме нужда от всички."

На 21 септември 2014 г. Движението за климата организира историческо шествие за климата в навечерието на Срещата на върха на ООН за климатичните промени. Докато държавните глави от целия свят се събират, по улиците на Ню Йорк 400 000 души настояха за смели и спешни действия срещу глобалната климатична криза.

Dnevnik.bg