Силно земетресение с магнитуд 7.2 разтърси южната част на Филипините, причинявайки щети на някои сгради и принуждавайки хиляди жители да напуснат домовете си, предаде BTA.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че трусът бил на дълбочина от 10 км и с епицентър na 57 км югозападно от град Сарангани на остров Минданао, най-големия в южната част на архипелага. Няма данни за пострадали.

Шефът на филипинския сеизмологичен институт Ренато Солидум заяви за Ройтерс, че не е издавано предупреждение за цунами и не се налага евакуация. Все пак институтът е отправил препоръка хората да стоят далеч от брега.


Таванът на търговски център в град Генерал Сантос се е срутил, а прозорците и вратите са се разтрошили в резултат на труса, както се вижда от снимки на местни жители. Стара сграда на градския пазар се е срутила, а електричеството за кратко е било прекъснато.

Джанет Бонголан, туристически мениджър в Тука Марин Парк в провинция Сарангани разказа, че хората излезли масово от домовете си на улицата по време на земетресението, но след това повечето се прибрали и няма признаци за паника. Според представител на властите в провинция Давао хората на брега видели как водата се отдръпва навътре и после се връща обратно към нормалното.

Dnevnik.bg