Президентът на САЩ ще подпише в събота заповед администрацията му да анализира всички действащи търговски споразумения на страната, включително участието в Световната търговска организация, дали не създават проблеми за икономиката.

Според секретаря на по търговията Уилбър Рос неговото министерство ще представи анализ в следващите 180 дни, в който ще се съдържат и възможни решения за установените проблеми.

Рос посочва СТО като институция, която ще се нуждае от някои промени, макар че предупреждава, че още никакво решение в тази посока не е вземано в администрацията. Според него организацията е станала твърде бюрократична и не провежда достатъчно често срещи, както и че проявява пристрастия към износителите и не защитава онези, които "страдат от неподходящ внос".

"Винаги има потенциал да се подобрят уставите на организации като СТО, особено предвид позицията ни - ние сме вносител №1 в света."

В четвъртък започна друга проверка - дали вносът на алуминий не застрашава националната сигурност. Подобен анализ вече се прави за стоманата и ако се установят проблеми, може да последват ограничения върху импорта с позоваване на текст от закона, приет през 1962г. в разгара на студената война.

Не става дума само за това дали нечестен ценови натиск от вноса, идващ предично от Китай, е предизвикал затварянето или замразяването на няколко американски предприятия през последните години.
Рос обясни, че има конкретен въпрос в производството на бойни самолети F-35 от "Локфийд Мартин" и F/A-18 Super Hornet от "Боинг", за които се изисква алуминий от особено висока проба. В момента такъв се произвежда единствено от базираната в Чикаго корпорация "Сенчъри алюминиъм" (Century Aluminum Co.). Министърът каза, че вероятно компанията покрива нуждите, но администрацията не е сигурна, че ще се справи в случай на военен конфликт, когато рязко се увеличава производството. Същият тип алуминий има ив броните на сухопътна и военноморска техника.

"Докато отбраната н исе нугдае от повече и повече висококачествен алуминий, ние произвеждаме все по-малко и по-малко и сме останали с един единствен производител на алуминий за аерокосмически цели", добави той.

Поради това анализът ще обхване и ефектите от съкращаването на работни места, загубата или поддържането и инвестирането в учения.

Рос изтъкна, че проверката не е насочена срещу Китай, защото проблем създават и руснаците.

Dnevnik.bg