Днес след първото прослушване на пианистите от трета група /до 19 години/ журито определи да продължат във втори тур Йоана Райчева, Георги Василев, Анна Гаалова от Чехия и Емануил Иванов. От групата отпадна Тодор Папазов.

Йоана Райчева е ученичка в 12 клас на НУИ „Добри Христов“-Варна, в класа по пиано на Мария Гинева. От 2013 г. посещава и е активен участник в майсторските класове по пиано на Димитрий Башкиров – Потсдам, Германия, Адриан Йотикер, Олег Майсенберг – Виена, Австрия, Щефан Владар-Моцартеум, Залцбург, Австрия и др. Родена е на 28 октомври 1998 г.

Георги Василев започва обучението си по пиано на 7-годишна възраст, в момента е в класа по пиано на Дарина Кантарджиева в НМУ „Любомир Пипков“ - София. Участвал е активно в майсторските класове на Людмил Ангелов през 2013 г., 2015 г., и 2016 г. с получени специални награди: самостоятелен концерт в Българския културен институт във Варшава. Бил е в майсторските класове на Виктор Чучков и Божидар Ноев в рамките на Международна лятна академия „Млади вирртуози“. Роден е на 11 февруари 2000 г.

Анна Гаалова от Чехия учи в Пражката консерватория при Милан Лангер, завършила е начално училище по изкуствата – Джечин. Родена е на 24 февруари 1999 г.

Емануил Иванов започва музикалното си обучение при Галина Даскалова в читалище „Виделина“ в родния си град. Сега работи с проф. Атанас Куртев в София. Участвал е в майсторските класове на Димитри Алексеев, Владимир Овчинников, Людмил Ангелов, Атанас Куртев, Павел Егоров и др. Роден е на 6 ноември 1998 г.

За първи път на този конкурс възрастовите групи до 19 години се провеждат в международен формат. За различните групи - първа до 12 г., втора до 15 г. и трета до 19 г. Програмата включва различен брой турове. Задължително остава изпълнението на посочена творба от Панчо Владигеров. Третият тур на третата група е със симфоничен оркестър.

В тазгодишното издание участват 36 млади таланти от България, Чехия, Сърбия, Турция, Япония и Тайван. 17 от тях са пианисти, а 19 – цигулари.

Утре - 30 април в зала "Проф. Венета Вичева" от 10.00 до 12.00 ч. и от 16.00 до 18.00 ч. ще се проведе прослушване на първи тур на пианистите от втора група. От утре започва и първи тур на прослушването на цигуларите от трета група. То ще се проведе в залата на читалище "Добри Войников" от 10.00 до 13.00 ч. и от 16.00 до 18.00 ч.

ШУМ.БГ