Етичната комисия към Международната футболна федерация (ФИФА) е започнала разследване срещу президента Джани Инфантино, съобщи германското издание "Шпигел".

Процедурата е била задействана заради съмнения, че Инфантино е повлиял върху избора за президент на африканската футболна конфедерация (КАФ) през март тази година.

"Етичната комисия към ФИФА започна разследване срещу Инфантино заради близките си отношения с милионера Филипе Чиангва", се казва в информацията на "Шпигел".

По време на изборите за президент на КАФ Чиангва открито се противопостави на тогавашния лидер Иса Хияту, който беше начело на конфедерацията от 1988 г. Ахмад Ахмад, който беше президент на мадагаскарската футболна федерация, спечели, като получи 34 гласа, а Хияту 20.

Според германското издание, Инфантино е посетил няколко събития, организирани от Чиангва през февруари.

Това е поредната информация за разследване срещу президента на ФИФА, откакто замени на поста Сеп Блатер. През октомври 2016 г. норвежкият портал Josimar съобщи, че той е подозиран в това, че в периода си на генерален секретар на УЕФА е одобрил кредит за футболния съюз на Словения, тогава оглавяван от Александър Чеферин, който оглави европейската централа.

Преди това"Билд" обяви, че президентът ще бъде разследван заради използване на самолета на федерацията за лични цели.

Dnevnik.bg