Президентът Румен Радев е обсъдил днес събитията в Македония с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Според българския държавен глава ситуацията в съседната страна е тревожна.

"Имам гаранциите, че въпросът за Македония ще бъде поставен много сериозно и очаквам нашето виждане, че ЕС трябва да помогне за възстановяването на диалога между партиите, между институциите - тук да бъдем подкрепени. Това ще бъде най-важното за запазването на сигурността в региона", заяви Радев, цитиран от прессекретариата си.

По думите му бъдещето на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Президентът участва в извънредния Европейски съвет в Брюксел, на който лидерите на страните членки приеха стратегията за преговори с Великобритания за Брекзит. Според Радев излизането на Великобритания от ЕС няма да бъде лесен процес, но съюзът ще остане единен и ще следва общ подход в преговорите за Брекзит.

"Очакват ни много трудности, но важното е, че всички европейски лидери се обединиха около общите за ЕС цели – защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави-членки и на съюза като цяло", заяви Румен Радев. Държавният глава подчерта, че ЕС и Великобритания следва да постигнат съгласие и по отношение на финансовите задължения на Обединеното кралство, както и граничните и митнически процедури. Той призова да бъдат съхранени правата на 4.5 млн. европейски граждани, които живеят и работят във Великобритания, както и на британците в ЕС.

На въпрос дали напускането на Великобритания ще доведе до допълнителна финансова тежест за България, Радев каза, че тази част от преговорите ще бъде най-сложната. Той изрази надежда на темата да се гледа по един и същи начин и от Обединеното кралство, и от ЕС. "В момента не мога да прогнозирам как това ще засегне България. Зависи изключително от това дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента по дългогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко", заяви държавният глава.

Dnevnik.bg