ЦСКА победи "Левски" в дербито от 30-ия кръг на Първа лига. Червените се наложиха с 3:0 пред около 18 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски". Червените поведоха с два бързи гола в началото на първото полувреме чрез Арсенио Нунеш и Кирил Десподов, а Фернандо Каранга оформи крайния резултат в началните минути на втората част.

ЦСКА събра 56 точки, колкото има и "Левски", и зае второто място в класирането. Първи е "Лудогорец" с 69. Шампионите ще играят срещу "Черно море" в понеделник.

Двата отбора вече се срещнаха два пъти през редовния сезон. В първия мач на 15 октомври двубоят завърши 1:1, а на 4 март "Левски" победи с 2:1 след обрат. Сини и червени ще се изправят още веднъж в края на май в предпоследния кръг.

Червените започнаха по-активно двубоя и наложиха преса. Това даде ефект и във втората минута отборът на Стамен Белчев поведе след серия от грешки в защитата на сините. Рубен Пинто овладя топката след лошо изчистване на Сашо Александров, и намери Кулма в наказателното поле с нас над Сърджан Лукин, който преодоля дебютиращия Божидар Митрев и подаде към Нунеш, който сам срещу празната врата не сгреши.

След четири минути игра червените удвоиха преднината си. Недялков центрира отляво, под топката остана Каранга, но попадна в Десподов, който от близо се разписа без проблеми.

След попадението младият футболист вдигна фланелката си и под нея носеше такава, на която беше "Защо винаги аз?". Това беше четвъртият му гол срещу сините и първи с екипа на ЦСКА срещу този съперник. Останалите ги вкара като футболист на "Литекс".

В 16-ата минута сините проведоха добра атака и Александров стреля силно от разстояние, но изпълнението му твърде неточно. ЦСКА отговори бързо с центриране на Станислав Манолев към Каранга, но Лукин беше заел добра позиция и изби точно пред погледа на нападателя в ъглов.

След това сините вдигнаха оборотите и установиха натиск, но така и не стигнаха до чисто положение пред Георги Китанов. Футболистите на Митов не оправиха нито един точен удар за първата част.

В 41-ата минута червените имаха претенции за дузпа. Карага получи от Деспоров в наказателното поле и след контакт с Александров падна на терена. Съдията Никола Попов остави играта да продължи.

След почивката "Левски" продължи да атакува, а ЦСКА да се брани и да действа на контраатаки. Наставникът на сините пусна в игра Бабатунде Адениджи и Франсис Нар, като извади Станислав Иванов и Георги Костадинов. В началните минути именно Нар пропусна много добра възможност. Той получи в наказателното поле и с едно движение се освободи от Божидар Чорбаджийски, но след това прати високо над вратата.

В 53-ата минута ЦСКА поведе с 3:0. Десподов центрира от пряк свободен удар, Каранга изпревари Мехди Бурабия в наказателното поле, скочи и с глава не остави шансове на Митрев.

След гола, помощник-треньорът на ЦСКА Стефан Генов беше ударен с предмет, хвърлен от Сектор А и се наложи да му бъде оказана лекарска помощ.

В 66-ата минута сините също имаха претенции към Попов за дузпа. Бурабия центрира в наказателното поле и Краев падна след контакт с Чорбаджийски, но съдията остави играта да продължи и Александров отправи силен удар от разстояние, който премина покрай лявата греда.

Малко след това Кулма завърши с глава бърза атака на червените, но ударът му не намери очертанията на вратата. Той изпробва късмета си и удар по земята, насочен към долния десен ъгъл, но и този път мерникът му не беше точен.

Първият си точен удар "Левски" отправи в 71-ата минута. Бурабия стреля от границата на наказателното поле и Китанов се намеси решително. ЦСКА отговори с опасна контраатака, при която Меркадо напредна и подаде към Кулма, който технично се опита да прехвърли Митрев, но играта беше спряна със сигнал за засада.

В заключителните минути на мача Николай Бодуров допусна грешка при изнасянето на топката и това позволи на Джереми де Нойер да стреля силно от разстояние, ударът му обаче се оказа неточен.

Дербито не мина без емоции и страсти на терена. В третата минута на добавеното време Роман Прохазка и Антон Недялков се сдърпаха, след което още футболисти се намесиха. В крайна сметка капитанът на сините в този мач получи червен картон, както и Кристиян Малинов, който агресивно потърси сметка от словака.

Dnevnik.bg