Унгарският премиер Виктор Орбан се е ангажирал да приеме исканията на Европейския съюз за спорния закон за образованието, приет в страната. По-рано Орбан бе привикан на среща с ръководители на Европейската народна партия (ЕНП) , в която членува и неговата управляваща формация, за да обсъдят проектозакона, който би довел до закриването на Централноевропейския университет, открит от милиардера Джордж Сорос, предаде агенция "Фокус", цитирайки "Франс прес".

В края на март унгарското правителство заяви, че няма намерение да оттегля проектозакона за статута на чуждестранните университети. Позицията му обаче се промени днес след срещата на Орбан с ЕНП.

"Министър-председателят Орбан обеща пред съвета на ЕНП да следва и да изпълни исканията на Европейската комисия в срока от един месец, поставен пред него", е заявил прессекретарят на партията Зигфрид Муресан. Председателят на ЕНП Жозеф Дол е "изпратил ясно послание до Орбан и до неговата партия ФИДЕС, че няма да приеме ограничаването на основните права или нарушаването на закона".

"ЕНП иска от ФИДЕС и от унгарските власти да предприемат всички необходими мерки, за да се придържат към исканията на комисията. Министър-председателят Орбан даде уверения пред ЕНП, че ще извърши необходимото", е посочил прессекретарят.

Орбан бе остро критикуван преди два дни за закона и в европарламента. Тогава лидерите на политическите групи и евродепутати изразиха вижданията си и за затягането на правилата за неправителствени организации и бежанци, както и за правителственото проучване на тема "Да спрем Брюксел". Много евродепутати заявиха, че новият закон за образованието представлява атака срещу академичната свобода, а неправителствените организации са превърнати в мишена, за да се заглушат критичните гласове.

Освен това Европейският съюз заведе и дело срещу Унгария заради двата проектозакона - за засилване на контрола над неправителствените организации и чуждите университети.

Dnevnik.bg