Френски десантен кораб "Мистрал" акостира в голяма японска военноморска база, използвана и от САЩ, в момент, когато бойна група на самолетоносача "Карл Винсън" навлезе в Японско море, в Южна Корея е ядрената подводница "Мичиган", а след броени дни започват съвместни маневри край остров Гуам за дебаркиране с участието на Япония, САЩ, Франция и Великобритания.

Това се възприема като поредния ход за натиск над Северна Корея, която в събота направи още едно изстрелване на балистична ракета, взривила се малко след старта. Макар опитът да е четвъртият неуспешен от март насам, това е открито пренебрежение към решенията на международната общност Пхенян да прекрати с изпитания, които са му забранени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Първите съобщения са, че вероятно става дума за ракета със среден обсег KN-17, разпаднала се на около 70 км височина. Но фактът, че тя е изминала това разстояние - а не е избухнала при старта - показва, че севернокорейците уселино усъвършенстват ракетите си, включително за възможност да бъдат изстрелвани от подводница.

Присъствието на "Мистрал" е и заради Китай, който опитва да разшири със самолетоносачи и нови кораби влиянието си отвъд крайбрежните води и Южнокитайско море. В Южния Пасифик се намират френски територии като Нова Каледония и Френска Полинезия и мисията на кораба, кръстена "Жана Д'Арк", представлява - по думите на министерството на отбраната в Париж - "силна подкрепа за френската дипломация".

"Мистрал" потегли от Франция през февруари и сега посланик Тиери Дана в Токио казва, че "не очаквахме началото на нашето посещение да съвпадне с изстрелването на севернокорейска ракета, но сътрудничеството между четирите ни държави за поддържане на законността, мира и стабилността в района ще демонстрират готовността ни да се справим със Северна Корея".

Dnevnik.bg