Близо 4 хиляди служители от държавната администрация, военни и жандармеристи са уволнени в Турция в последната вълна чистки след неуспешния опит за военен преврат от юли 2016 г., предаде БТА.

Отстранени са общо 3974 души, включително 1127 служители на министерството на правосъдието, сред които затворнически надзиратели и чиновници, както и 484 научни работници и 201 служители на министерството на вероизповеданията. Всички те са заподозрени във връзки с "терористични организации и структури, представляващи заплаха за националната сигурност", се казва в публикувания указ.

След опита за преврат в Турция до момента вече са уволнени около 120 хил. души в държавния и частния сектор, а над 40 хил. са арестувани, припомня Ройтерс. Анкара обвинява като стоящ за опита за преврат живеещия в изгнание в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен. След събитията миналото лято турските власти арестуваха десетки хиляди души, а уволнени или отстранени от длъжност бяха над сто хиляди представители на различни професии.

Същевременно днес турското правителство реши да забрани популярните телевизионни предавания за запознанства поради въведеното след извънредно положение, отбелязва БТА. "Предаванията по радиото и телевизията, в които хора биват запознавани с цел намиране на интимен партньор, вече не се разрешават", гласи указът.

Dnevnik.bg