Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза първите си 100 дни на поста със заявката, че изпълнява обещание след обещание и с остра атака срещу медиите.

Тръмп говори на митинг в Пенсилвания, като избра да пропусне традиционната Вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом. Асоциацията е създадена през 1914 г., а американските президенти традиционно държат речи на нейните вечери. Тръмп е първият държавен глава, който не участва в събитието от 1981 г., когато вечерята пропуска раненият по-рано при опит за покушение Роналд Рейгън, припомня Би Би Си.

"Внушителна група актьори от Холивуд и вашингтонски медии в момента се утешават в хотелска бална зала в столицата", заяви Тръмп, говорейки за ежегодната вечеря, "Медии като Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, това са фалшиви новини, и те с удоволствие биха били днес тук с нас, но са приклещени на вечерята, която ще бъде много, много скучна." Президентът продължи нападките, като заяви, че в. "Ню Йорк таймс" е "тотално западащ" и става все по-незначителен.

"Нищо не може да ме радва повече от това да съм тук, на повече от 100 мили от вашингтонското блато и да прекарам вечерта с всички вас", каза още той. По-късно организаторите на Вечерята на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом отхвърлиха критиките му. "Ние не сме фалшиви новини, не сме западащи медии и не сме врагът на народа", каза Джеф Мейсън, кореспондент на Ройтерс и председателстващ вечерята. Той посочи, че работата на журналистите е да съобщават факти и да държат лидерите отговорни. "Атака срещу някой от нас е атака срещу всички ни", добави Мейсън, цитиран от Би Би Си.

Иначе Доналд Тръмп определи първите си 100 дни като "много вълнуващи и много продуктивни". Той упрекна администрацията на предшественика му Барак Обама, че е оставила бъркотия. Добави, че неговото управление всеки ден прекратява "кражбата на работни места", връщайки ги обратно в САЩ от чужибна, улеснява регулациите за енергийни проучвания, включително спира "войната срещу въглищата", оттегля се от международните споразумения, които не са изгодни за страната.

Тръмп заяви, че в следващите две седмици ще бъде взето "голямо решение" за климатичните промени. Митингът му в Пенсилвания бе предшестван от големи протести срещу политиката му по отношение на климата.

"В следващите две седмици ще взема важно решение за Парижкото споразумение и ще видим какво ще стане", каза президентът, цитиран от БТА.

Всички страни от НАТО ще дадат финансов принос за засилване на сигурността на блока, заяви още Тръмп.

"Също така ще заставим страните от НАТО, най-накрая, да платят справедливия си дял. Те започнаха да увеличават влаганите от тях средства с милиарди долари, но ние няма да се успокоим, докато всички не платят полагаемото се", каза той. Президентът посочи, че за осем години страната е удвоила разходите си за отбрана, колкото са платили всички страни от алианса взети заедно. По думите му това е "нечестно".

По отношение на политиката към Китай Тръмп заяви, че САЩ не са обявили официално Пекин за валутен манипулатор заради необходимостта да се разреши ситуацията със Северна Корея. По думите му е нужна известна гъвкавост, защото Китай вероятно ще помогне. Той припомни, че е провел разговори с китайския лидер Си Цзинпин. "Трябваше ли да му кажа: "Слушайте, господин председател, ще ни помогнете ли за Северна Корея? И между другото, вие манипулирате валутата". Смятате ли, че това щеше да даде резултат", попита Тръмп риторично. 

Дневник