Лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов заяви, че клати държавата - тази, която се управлява по кьошетата. В коментар пред Би Ти Ви по скандала "Цацаров - Дончев - Гергов" той каза, че тази държава трябва да се разруши.

"Няма значение какво пише в закона, те сядат по някакви кьошета, пият кафета и това наричат държава. Тази държава аз наистина я клатя. Това го правя с абсолютното съзнание, че ако в България ще имаме държава със закони, тази държава с кьошетата и кафетата трябва да бъде разрушена", каза Иванов.

Думите му бяха в отговор на обвиненията на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), което подкрепя главния прокурор Сотир Цацаров и което отказа проверка на фактите от срещата, че скандалът е политически сценарий за дестабилизация на държавата. Сценарий, който идвал от партиите, които не са влезли в парламента и конкретно от Христо Иванов.

Вчера председателят на етичната комисия на прокурорската колегия Ясен Тодоров заяви, че Цацаров е разказал всичко за срещата с Дончев и Гергов на някои членове на прокурорската колегия. В отговор на това изказване Христо Иванов отбеляза: "да, пак на неформална среща" и допълни: "Тези хора смятат, че държавата може да се управлява на неформални срещи, в които няма значение кой от коя власт е и няма разделение на властите. Няма значение дали си от БСП или ГЕРБ, защото всички са в далаверата". По думите му във фигурата на Гергов се вижда "кръвосмешението на леви и десни".

Същото мислене произвело и скандала "Яневагейт". "Две от участничките по тези дългогодишни кафета седнаха и се записаха, не знам коя кого записа. Това изтече и Сотир Цацаров трябваше отново да замазва и да отказва проверка", отбеляза Иванов. Той като министър е настоявал за проверка на фактите и по думите му това му е изяло главата. Допълни и, че всичко е ставало със знанието на Бойко Борисов. В началото на скандала премиерът се е срещнал със съдия Румяна Ченалова.

За срещата "Цацаров - Дончев - Гергов" Иванов коментира още, че: "Сотир Цацаров заявява, че е бил обект на натиск от страна на Сашо Дончев, но по никакъв начин не е доказал твърденията си и така показва, че има какво да крие за срещата в ЦУМ".

На превърналия се в символичен въпрос "Кого виждате в огледалото?", той отговори: само своята кауза (за съдебна реформа - бел. ред.) и всички, които са за "Да, България". След допълнение от водещата дали не вижда Дончев, бившият правосъден министър заяви: "В това да виждаш в огледалото Сашо Дончев има интересни факти – той излиза с името си и казва конкретни неща. Излезе и пое отговорност. Защо го обвиняват, че лъже, но не го проверяват – защото са гузни, защото се крият", подчерта той и отбеляза, че и загатнатата от Цацаров версия е не по-скандална от твърденията на бизнесмена, че е бил заплашван заради издавания от него вестник "Сега". "В Етичния кодекс на българския магистрат пише, че всеки магистрат трябва да съобщава за натиск. На кого е съобщил Цацаров? Трябва да даде отговор, а не да се крие като плъх", коментира още лидерът на "Да, България" и попита защо няма досъдебно производство срещу Дончев, след като е оказвал натиск над главния прокурор.

Христо Иванов заяви, че Сашо Дончев не финансира "Да, България", като посочи, че ако Цацаров действително е имал такава информация, със сигурност е щял да действа по нея.

"Аз не искам да унижавам главния прокурор, аз искам в България никога повече да няма главен прокурор, който да е над демократичните стандарти и да ги надскача", обясни още Иванов.

Според него изслувашването на главния прокурор пред парламента даже и с последните промени ще си остане формално, защото няма механизъм, с който да му бъде търсена отговорност. 

Дневник