Енергийните напитки са по-опасни от кофеина, защото съдържат много захар и други стимулиращи вещества, съобщи Ройтерс.

Американски учени установиха, че след изпиване на почти литър енергийни напитки, кръвното налягане и сърдечният ритъм се променят.

Използваната за изследването напитка съдържала 108 гр захар ( почти 27 чаени лъжички) и 320 мг кофеин ( близо до горната препоръчвана граница, равностойна на четири чаши кафе), както и други "естествени съставки", като таурин, женшен, карнитин, няколко витамина от групата В.

Учените от медицинския център "Девид Грант" на американските военновъздушни сили са работели с 18 здрави мъже и жени.

Те са проследили кръвното им налягане и са им правили електрокардиограми 24 часа след изпиването на напитките - енергийна или само кофеинова.

Резултатите показват опасно нарушаване на сърдечния ритъм след изпиването на енергийната напитка, но не и след кофеиновата.

Авторите отбелязват, че от пазара са изтеглени няколко лекарства само защото причиняват подобни промени в сърдечната дейност.

"Производителите на енергийни напитки обичат да изтъкват, че продуктите им не съдържат повече кофеин от едно силно кафе. В тях обаче има и стимуланти и други добавки. Някои от тях, като таурина и гуарана, дори не са одобрени от властите като безопасни за включване в храни" - коментира д-р Дженифър Харис от университета на Кънектикът, която не е участвала в изследването.

БТА