Главни участници в Дупнишката популярна каса продължават да раздават кредити, докато срещу тях тече дело за лихварство, показа разследване на "Нова телевизия". Една от тях е Ивона Близканова, освободена от ареста под гаранция, след обвинение за незаконна банкова дейност. Малко след като излязла от ареста, където е останал съпругът ѝ Георги Близнаков, тя продължава да дава кредити, показа запис от скрита камера.

Всички заснети от телевизията - Анна Чорбаджийска, обслужваща клиентите в Дупница, Лили Веселинова, обслужваща клиентите заедно с обвиняемата Близнакова в Благоевград, Сотир, Миглена и самата Близнакова са сред главните действащи лица в Дупнишка популярна каса, които на събрание решават да поискат от съда фалита й, без да са върнали парите на стотици хора. Съдът го обявява.

Дупнишката популярна каса попадна във вниманието на медиите и властта през април 2016 г. след сигнали от вложители, че не могат да си получат парите. До октомври миналата година жалбите бяха 230, като се губят следите на 4.5 млн. лева. Хората са давали спестяванията си, привлечени от високата лихва – 18%.

 

Репортажът показа два офиса - в Благоевград и Дупница, които са с лого на пловдивска фирма, за която справка в търговския регистър показва, че е под запор и от няколко години не отчита дейност. Фирмата не е сред лицензираните от БНБ да дават кредити.

Хората и на двете места отказват да говорят с екипа на телевизията. А Близканова изблъсква репортера и оператора като ги кара да си тръгнат.

След като по-рано днес бе показана само част от предаването с разследването, прокуратурата веднага е започнала проверка и е установила 109 договора за кредит, подписани от хора, свързани по някакъв начин с Дупнишката популярна каса, съобщи още телевизията. Те са "следили" участниците в нея от Коледа до днес. 

Дневник