65 студенти от 15 университета се регистрираха за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”. Негов организатор и домакин е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”. Четиридесетото му издание ще бъде открито на 19 май в 13,30 часа, пред Ректората, съобщиха от пресцентъра на университета.

Творците ще се състезават в три категории – поезия, белетристика и критика и ще бъдат оценявани от жури в състав -  Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов. От регистрираните най-голям е броят в раздел поезия – 47.

Четенията на участниците ще започнат в 14.00 ч. на 19 май, а от 17.00 ч. ще бъде представена стихосбирката „Възможности” на Валентин Славеев, който завоюва Голямата награда от конкурса през 2016 г. Стихосбирката е издадена от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”. В 20.00 ч. в кафе-клуб „Ретро” ще бъде премиерата на книгата на Петър Чухов „АДdicted” с редактор Мартин Бодаков и художник Кирил Златков, издадена от ИК „Жанет 45” преди дни. Книгата ще бъде представена от Пламен Дойнов, а Шумен е първото място, където това ще се случи.

На 20 май, събота, ще се проведе поетически пленер „Писане от натура” с модератор Петър Чухов. Маршрутът му включва посещение на Двора на кирилицата в Плиска и манастира „Свети Панталеймон” в местността „Патлейна”. В 16,30 часа пред Ректората в поетически двубой ще влязат Георги Гавраилов и Ралица Красимирова. Техни секунданти ще са Анна Лазарова и Антоний Димов.

В последния ден - 21 май, в 10.00 ч. ще започне дискусия на тема „Литературата – памет и (ли) паметник с модератори Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев. Мястото е „Културен радиосалон – Студио 3” на Радио Шумен.

По-късно в 11,30 ч. пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат наградени лауреатите в конкурса.

ШУМ.БГ