Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова обяви, че няма да подава заявка за "уайлд кард" за "Уимбълдън". Руската тенисистка, която се завърна на корта след 15-месечно наказание за употреба на допинг, ще се бори за място в основната схема през квалификациите.

Шарапова не успя да напредне достатъчно в световната ранглиста, за да влезе директно в основната схема на "Уимбълдън", след като се оттегли от турнира в Рим заради контузия. Тя все пак събра необходимите точки, за да си осигури място в квалифиакциите.

Бившата номер 1 ще трябва да спечели три последователни мача, за да стигне до "Ол Ингланд клъб". Квалификациите ще се проведат в Рохемптън oт 26 до 39 юни, а двубоите от основната схема на "Уимбълдън" започват на 3 юли.

Решението на Шарапова да не подаде заявка за "уайлд кард" дойде само два дни, след като френската федерация по тенис отказа да й предостави покана за участие в "Ролан Гарос".

Двукратната шампионка в Париж беше пренебрегната с мотива, че турнирът се придържа към принципите на честния спорт. "Моя отговорност и мисия е да защитавам високите стандарти на играта и да няма никакви съмнения върху резултатите", каза президентът на федерацията Бернар Гуидичели.

В същото време организаторите дадоха "уайлд кард" на завърналия се след наказание за нелегални залози Констант Лестиен. По думите на Гуидичели френският тенисист заслужава покана, защото "е платил дълга си".

"Ако това е нужно, за да извървя отново пътя нагоре, то аз съм напълно готова да го посрещна, всеки ден. Никакви думи, игри или действия не могат да ме спрат да постигна собствените си мечти. А аз имам много", заяви Шарапова в отговор на решението на френската федерация.

Шансовете тя да получи "уайлд кард" за основната схема на "Уимбълдън" изглеждаха доста по-големи, тъй като британската федерация по тенис й предостави покана за турнира в Бирмингам.

Дневник