Община Смядово е единствената от областта кандидатствала за участие в Четвъртата процедура по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.

Етикетът удостоверява, че общината е приела и прилага в дейността си 12-те принципа на добро демократично управление, заложени в Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Чрез него се гарантира, че управлението в дадена община отговаря на определени европейски изисквания за качество на предоставяните административни услуги.

Прилагането на Стратегията в България се осъществява в партньорство между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и НСОРБ

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от Комисия - независими експерти. Ще бъде проведено и анкетно проучване по прилагане на 12-те принципа за добро демократично управление в общините, подали заявление за участие.

Решение за присъждане на Етикета Комисията ще вземе през септември, а през октомври се предвижда заключителната конференция по процедурата и официалната церемония по награждаването на отличените с Етикета общини.

Освен община Смядово още 16 общини в страната са подали своите кандидатури за участие. Това са  Банско, Бяла Слатина, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Добрич, Кнежа, Павликени, Поморие, Русе, Самоков, Свищов, Троян и Търговище, съобщиха от регионалното министерство.

 ШУМ.БГ