За Световният ден без тютюнопушене – 31 май в Шумен, Смядово, Върбица и с. Хитрино ще стартира скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Шумен.

В Шумен тя ще се проведе на 30 май в кв. Тракия и на 31 май в кв. Боян Българанов пред супермаркети „BulMag”, от 11.30 часа, съвместно с доброволци от БМЧК и Общински здравен център. Ден по-рано на 29 май тя ще се проведе в Смядово от 10.30 ч. в Историческия музей, а от 13.30 ч. във Върбица в Младежкия дом. Кампанията за с. Хитрино е насрочена за 1 юни от 10.00 часа в СУ „Д-р Петър Берон“.

Освен скрининговата кампания ще има и беседи по училища, неправителствени организации и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Шумен на тема „Вредата от употребата на тютюневи изделия“ и „Активно и пасивно тютюнопушене“.

Проявите ще бъдат съпроводени с раздаване на здравно-образователни материали и аранжиране на витрини пред РЗИ, в Диагностично-консултативен център (ДКЦ) I, и в Шуменски университет „Еп.Константин Преславски”.

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация и се провежда по цял свят. Денят се чества от 1988 г. Тази година мотото на събитието е „Тютюнът – заплаха за развитието“.

ШУМ.БГ