В Деня на детето в танцувалната зала на Младежкия дом на официална церемония бяха връчени наградите на отличените ученици в конкурса "Индустрията в моя регион".

76 деца от шуменските училища се включиха в конкурса, който се провежда за втори път в България и е организиран от Химикотехнологичният и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се проведе под патронажа на кмета на общината Любомир Христов. Спонсор на проявата стана „Алкомет“ АД.

Творбите учениците бяха оценявани от жури с председател доц. д-р инж. Розина Йорданова и членове  доц. д-р инж. Георги Чернев, доц. д-р инж. Светла Янкова, което разгледа есетата, а за подбора на рисунките в журито се включи художникът Пантелей Янков.

Днес Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД, кметът Любомир Хритов, Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия и членовете на журито връчиха наградите на отличените.

„Много съм щастлив да присъствам тук днес. Честит празник на тези прекрасни деца. Вие сте нашето бъдеще. Радвам се, че имате мисъл за бъдещето и индустрията. Силно се надявам вие, деца да пораснете, да се образовате, да сте нашите бъдещи инженери и заедно да развиваме индустрията“, поздрави участниците Фикрет Индже. Той допълни, че се надява този конкурс в Шумен да се превърне в традиция. 

Поздравления към организаторите и към участниците поднесе и кметът Любомир Христов.
„На нашия град му прилича такъв конкурс и се надявам той да стане традиционен. Благодаря на организаторите и участниците. И искам да ви уверя, че няма да минат много години и Шумен ще стане индустриален център на североизточна България“, каза Любомир Христов Той подчерта, че до края на годината в Шумен ще бъдат построени три завода, а през следващите предстои да се изградят още три.

„Искам специално да благодаря на г-н Фикрет Индже за неговата всеотдайност в нещата, които прави. Той е един от хората, които съдействат за професионалното и дуално обучение в нашия регион. Надявам се, че и в бъдеще ще си сътрудничим“, заяви Любомир Христов

Поздрави от името на ректора и академичната общност Химикотехнологичния и металургичен университет поднесе доц. д-р инж. Розина Йорданова. Тя благодари за гостоприемството от страна на община Шумен и „Алкомет“ АД. „Резултатът от конкурса е впечатляващ. Успяхме да провокираме вашата мисъл и въображение. Скъпи ученици, благодарим ви, че приехте предизвикателството и се справихте толкова добре“, обърна се към участниците Розина Йорданова.

Участниците в конкурса „Индустрията в моя регион“ бяха разпределени в три възрастови групи - от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас, които писаха есе по темата, а малчуганите от първи до четвърти клас  се включиха със свои рисунки.

При най-малките, учениците 1-4 клас първа награда за рисунка получи Георги Владимиров Пощаров на 7 г. от НУ „Илия Р.Блъсков“. На второ място се нареди Станимира Бисерова Тодорова на 11 години от „Арт“ школа към ЦПЛР-ОДК, а трета награда бе присъдена на  Белослава Боянова Богданова на 10 г. от НУ „Илия Р.Блъсков“.

При учениците 5-8 клас – първа награда взе Есил Нади 8 клас от ОУ „Петър Берон“, втората получи Румяна Младенова 7 клас от ППМГ „Нанчо Попович“, третата награда е за Кремена Игнатова 6 клас от ОУ „Д-р Петър Берон“.

При най-големите, учениците 8-12 клас победител в конкурса е Александра Петкова 9 клас от ПГОХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров“. Втората награда е присъдена на Рафет Исмаилов 10 клас от ПГИ, а третото отличие е за Наталия Йосифова 9 клас от ППМГ „Нанчо Попович“.

Всички получиха таблети осигурени от „Алкомет“ АД, както и алманах, в който са събрани творбите, участвали в конкурса.

Освен това журито присъди по три поощрителни награди във всяка възрастова група. Почетни грамоти бяха връчени и на директорите на училищата, чиито възпитаници се включиха в конкурса.

ШУМ.БГ