Община Шумен продаде предвиден за хотел терен от 3,5 декара до строящата се многофункционална зала на Пети полк. В търга е участвала само една фирма – „Виас“ ЕООД, която е предложила цена от 735 хил.лв. Това обяви пред журналисти днес кметът Любомир Христов.

Процедурата по продажбата бе стартирана с решение на Общинския съвет, който определи начална тръжна цена от 200 лв. на квадратен метър.

„Постигнатата цена е най-високата, на която общината е продавала някога терен“, каза кметът. За сравнение парцел от 15 декара на Тежкия полк бяха продадени преди години на Кауфланд България за 1,750 млн.лв., или за 117 лв./кв.м.

По-голямата част от средствата от продажбата ще се изразходват основно за оформяне на околното пространство около спортната зала - за алеи и озеленяване.

„Днес архитектурният съвет и комисията по ТСУ се събраха и съобразиха височината на този хотел с височината на залата и с останалите сгради в района. Ще бъде не повече от 18 метра“, обясни Христов и показа новия триизмерен макет на цялото пространство на Пети полк. Той обясни, че хотелът ще е в най-източната част и с лице към улица „Перуника“. От другата му страна ще има две спортни игрища и открит басейн.

„На предстоящата сесия на Общинския съвет ще внесем предложението за продажба и изграждането на двете спортни игрища и басейна. Там площта е около 5 декара“, каза още градоначалникът.

Той и зам.-кметът по строителство Боян Тодоров вчера са ходили да видят как върви строежът на зала „Арена Шумен“ и са получили уверението на фирмата изпълнител, че тя ще е готова до края на годината.

ШУМ.БГ