Употребата на химикала бисфенолът А (BPA) вероятно скоро ще бъде ограничена след като преди броени дни Европейският съюз реши, че химикалът представлява заплаха за човешкото здраве заради влиянието, което оказва върху хормоните.

Бисфенол А се съдържа в много пластмасови продукти като бутилки за вода, компактдискове, DVD и чайници.

Европейската агенция за химикалите (Echa) гласува единодушно, че бисфенолът А (BPA) е "разрушава ендокринната система", което го свързва с редица здравословни последици свързани с хормоните, включително рак, затруднения в ученето и диабет. Химикалът вече е идентифициран и заради токсичността му, която влияе на човешката възпроизводителна система.

В края на миналата седмица комитетът на държавите-членки в ЕС подкрепи френското предложение за определяне на бисфенол А като "вещество, пораждащо сериозно безпокойство" заради това, че разрушава ендокринната система и с това причинява сериозни последици за човешкото здраве. С това решение химикалът ще влезе в списък с опасни вещества до края на юни.

От природозащитната група ClientEarth, която води близо 20-годишната кампания срещу BPA коментират, цитирани от "Гардиън", че решението е "историческо" и призова за бързо действие от страна на властите.

Фирмите вероятно ще бъдат правно задължени с ограничение на тези вещества след публикуването на актуализирания списък до края на месеца. От неправителствения сектор обаче се опасяват, че бизнесът с пластмасови продукти ще осуети тези "спешни мерки".

BPA е един от най-продаваните химикали в света . През 2006 г. са произведени 3.8 млн. тона, една трета от които се продават в Европа. Първоначално химикалът е разработен като синтетична имитация на женския полов хормон естроген. Предлага се на пазара като индустриален химикал и през 1957 г. С него започва пластмасова революция, след като е полимеризирана с фосген, за да произведе това, което днес е известно като поликарбонат.

Над 90% от населението на света има BPA в урината си, показват епидемиологични проучвания. Според доклад на Германската федералната агенция по околна среда следи в урината на 591 са открити от 599 изследвани деца.

През последните години притесненията сред здравните специалисти се увеличават заради нарастващ набор от проучвания, свързващи химикалът с повишен риск от рак, клетъчни тумори, спонтанни аборти и вродени дефекти.

Дневник