За втора поредна година Национален историко-археологически резерват „Мадара” ще събере на национален средновековен събор реконструктори и любители на историята от цялата страна, за да се доближат до средновековния начин на живот, да демонстрират бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Националният средновековен събор „Магическата Мадара” ще се проведе на територията на резервата на 24 и 25 юни, съобщиха от шуменския регионален музей. Според специалистите мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно - Мадара е сакрално място от хилядолетия, преплело пътищата на религии, народи и култури, скалите и водата тук са били свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани.

И още - тазгодишното издание се провежда по Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него по време на събора ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически, връщащи ни към корените и към българската древност, разказаха организаторите.

И тази година ще продължи инициираното през 2016 г. поставяне на шепа пръст пред скалния релеф от различните територии, владени от българите през вековете.

След официалното откриване в 10.00 часа на 24-ти юни ще започне Програма, която включва спектакъла „Създатели на Българската държава” на шуменския клон на Традиция, Еньовденски обичаи, камерен концерт „Равноденствие” на СНЦ „АРТПИЕРИЯ”- Бургас, както и демонстрации за боравене с хладно историческо оръжие, конна езда, дегустация на средновековна кухня, представяне на традиционни занаяти, както и лекции, изнасяни от участниците пред посетители на теми въоръжение, бит, облекло, обичаи.  

Съборът ще продължи до обяд на 25 юни, когато лагера ще бъде преустановен към обяд. В него ще участват клоновете на клуб „Традиция“ в Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, Добрич, Сдружение „Авитохол” - Варна, клуба за средновековни бойни изкуства „Ратина ”- Сливен, родолюбиви и патриотични клубове от Шумен и страната и др. На събора ще пристигнат и реконструктори от Унгария.

Билетите за вход в резервата ще бъдат на цена от 2 лв. в деня на откриването - 24-ти юни. Организатори на проявата са Община Шумен, Регионалният исторически музей и шуменския клон на НД „Традиция“.

ШУМ.БГ