Забрана за къпане в язовири, повдигнати пешеходни пътеки, обезопасяване на опасни изоставени сгради, засилено полицейско присъствие и следене за нарушаване на правилата на движение са част от мерките, които днес членовете на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата набелязаха за опазването на живота на децата през лятната ваканция.

На заседанието на комисията, водено от областния управител Стефан Желев, присъстваха представители на общините, сектор „Пътна полиция“, Областно пътно управление, ПП „Шуменско плато“, Регионално управление на образованието, БДЖ и други институции.

Те представиха пред Областната комисия какво са предприели за обезопасяване на движението по пътищата и поставиха проблеми, които чакат решение.

Във всички общини са издадени заповеди за забрана за къпане в язовирите и са поставени табели, указващи това. В повечето населени места е подновена маркировката по пътищата, поставени са осветителни тела около спортни площадки в училищата, които децата ползват и през лятото.

В Нови пазар всички пешеходни пътеки ще бъдат повдигнати, след като приключат ремонтите по улиците. В Каспичан вече са поставили „легнали полицаи“ пред училищата.   Там предстои да огледат сградите на детските градини, да оправят парапетите и да поставят сигнализации около забавачките. В Калиново планират да сложат камери за наблюдаване на скоростта на разклона за село Пристое и в град Каолиново. В община Никола Козлево са поставени 120 нови осветителни тела по главните пътища, за да се осигури по-добра видимост. В община Шумен вече се подновява хоризонталната маркировка. Във Велики Преслав със заповед на кмета движението в града е ограничено до 40 км.

През цялото лято ще има засилено полицейско присъствие по пътищата, заяви инсп. Мирослав Миронов от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР в Шумен. Ще се следи за спазване на Закона от страна на пешеходците и на шофьорите. Инсп Миронов изнесе и данни за смъртността при децата при катастрофи. За 2016 г. в областта при птп е загинало 1 дете, а са били ранени 14, докато през 2015 ранените при катастрофи деца са били 12, без загинали.

Областната комисия по безопасност на движението препоръча на общинската такава в Шумен да разгледа въпроса с паркираните автомобили около пешеходните пътеки и ако е възможно да изтегли паркинг зоната по-далеч от тях. Областният управител Стефан Желев визира пътеките по бул. „Славянски“ около, които има спрени коли и те пречат на видимостта на пешеходците и на шофьорите.

Директорът на ПП „Шуменско плато“ Сашо Кунев поиска по-голямо присъствие на пътни полицаи по пътните артерии в платото. По думите му в летните месеци много мотористи изпробват мощността на машините си, а служителите на парка и на горското нямат правомощия да ги санкционират.

Представителят на община Никола Козлево поиска съдействие от ОПУ за почистване от дървета и храсти на участъци по републиканския път, минаващ през общината, а този на Каолиново да се вземат мерки за ограничаване на скоростта по пътя, преминаващ през селата Браничево, Климент и Загориче. И по двете молби бе обещано съдействие.

ШУМ.БГ