Още един български продукт от месо получи защита в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. "Пастърма говежда" става петият в този сектор след като решението за вписването му в регистъра бе публикувано в Официалния вестник на ЕС. Като храни със защитен традиционно- специфичен характер са регистрирани още "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия", съобщават от земеделското министерство.

Въпросните пет продукта са защитени от сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", в което членуват около 15 месопреработвателни компании. След 20 дни, когато влиза в сила публикуваното днес решение за "Пастърма говежда", те ще могат да я произвеждат по одобрената спецификация и да я обозначават с европейското лого за храна с традиционно-специфичен характер. Допустимо е в сдружението да бъдат приети и нови членове.

ЕС предлага три вида защита на традиционни земеделски продукти и храни. Освен храните с традиционно-специфичен характер, които могат да се произвеждат на територията на цялата държава-членка, спазвайки определени технологии, е възможно да бъдат регистрирани още продукти с географско указание и с наименование на произход, които могат да бъдат произвеждани в определени региони.

Така например другият български продукт от месо- "Горнооряховски суджук", който е регистриран с географско указание, може да бъде произвеждан само на територията на Горна Оряховица. Продукт с наименованието "Българско розово масло" пък може да бъде произвеждан по утвърдена технология само на територията на Розовата долина, тъй като също е в регистъра със защитени географски указания.

В европейския регистър на защитените наименования, който е част от политиката за качество към Общата селскостопанска политика на ЕС, присъстват над 1400 продукта от всички държави-членки. Българското участие обаче засега е слабо. Освен петте регистрирани продукта за храни с традиционен характер и двата продукта с географско указание, на ниво ЕС единственото заявление, чакащо процедура, е за "Странджански манов мед".

Ако кандидатурата бъде одобрена, то това ще е първият български продукт със защитено наименование за произход.

Dnevnik.bg