Съд в Молдова даде присъда от седем и половина години на бизнесмена Илан Шор, признавайки го за участник в скандала, който изправи страната на ръба на фалита през 2015 г., предаде "Ройтерс".

Тогава властите установиха, че сума на стойност около 800 млн. евро или близо един милиард долара (една осма от молдовската икономика) е изчезнала от три от най-големите банки на страната - Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank. Парите били източени чрез съмнителни заеми, размяна на активи и сделки между акционери. Политическата и финансова буря, която се разрази, остана известен в Молдова като "кражбата на века".

Беше започнато разследване, което идентифицира около 40 души, които или са свързани със схемата, или са я улеснили, но имената на повечето от тях все още не са били публично съобщавани. 

Съдът призна Шор, по това време високопоставен директор в "Банка де економии", за виновен, че е причинил финансови щети в размер около 1.26 милиарда долара. Адвокатът му обяви, че клиентът никога няма да приеме решението на съда и ще обжалва, след като вече доброволно е направил пълни признания за имената на всички замесени в скандала и получили от банката средства под формата на заеми.

Шор е вторият бизнесмен, осъден по случая. През април предприемачът Вячеслав Платон бе осъден на 18 години затвор, след като бе признат за виновен в присвояването на 42 милиона долара от средствата н по-късно фалиралата банка. Освен тях двамата зад решетките се оказа и бившият премиер на страната Влад Филат.

Скандалът доведе до мащабни улични протести. Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз замразиха финансовата си помощ за Молдова, молдовската валута се срина рекордно, а инфлацията достигна двуцифрени измерения.

Дневник