Традиционните за Рим файтони, които са толкова обичани от туристите и толкова критикувани от защитниците на животните, ще бъдат забранени в италианската столица и заменени с електрически превозни средства, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА.

Някога тези конски впрягове са били използвани за доставки на храна и вино и затова са известни като "ботичеле", което в превод означава "буренца". Около 41 от тях все още са в движение, обикновено около емблематични места като Испанските стълби или Колизеума.

Ще ги премахнем през лятото, каза Даниеле Диако общински съветник от "Движение 5 звезди" и председател на комисията за околна среда в местния парламент. 

Ако планът бъде изпълнен, това ще е една от най-решителните стъпки на кмета Вирджиния Раджи през първата година от управлението й. Тя убедително спечели изборите през юни 2016 година, но сериозно се затруднява при справянето с транспорта, събирането на боклука и други проблеми, типични за Рим.

Според документа на съвета, одобрен миналата седмица, файтоните ще бъдат разрешени в парковете на италианската столица. Собствениците им ще бъдат компенсирани с лицензи за таксиметров превоз или ще трябва да изчакат въвеждането на "електрически ботичеле".

Прототип на тези нови превозни средства бе разработен през 2012 година от инженерния факултет на университета в Рим. Диако допълва, че градските власти настояват проектът да бъде разработен, но не са ясни сроковете и разходите.

Ние сме против това, казва шефът на асоциацията на файтонджиите в Рим Анджело Сед.

Харесвам това, което правя и никой не може да се грижи за моя кон по-добре от мен, тогава защо ще ме карат да изоставям работата си, пита той.

Решението на градския съвет трябва да бъде одобрено от местния парламент, но когато това се случи, файтонджиите ще се обърнат към съда според Сед. Той казва, че забраната е несправедлива, тъй като файтоните са разрешени в други италиански и европейски градове.

Искам да питам природозащитниците, които ни преследват: какво си мислите, че ще се случи с нашите коне, когато бъдат забранени ботичелете? Природозащитниците ли ще се грижат за тях?, пита Сед.

Според защитниците на животните няма нищо "романтично" във файтоните, а конете са подложени на тежка работа при непоносими условия заради тежкия трафик и високите температури в Рим.

През 2008 година два коня загинаха в пътен инцидент, а след това други получиха наранявания. За да се поуспокоят някои от безпокойствата, през лятото файтоните са забранени от един до пет часа следобед или ако температурата е над 35 градуса.

Цените не са регламентирани и туристите често биват "одирани". Според Сед разглеждане на забележителностите на до четири пътници трябва да струва между 50 и 100 евро и трябва да трае най-малко 40-50 минути.

Дневник