В турските училища вече няма да се преподава еволюция, защото е противоречива, спорна и прекалено сложна за учениците.

"На мнение сме, че тези предмети са отвъд обсега на разбирането на учениците", заяви Алпашлан Дурмуш от министерството на образованието, цитиран от в. "Гардиън".

Главата за еволюцията ще бъде премахната от учебника по биология за десети клас и предметът ще бъде отложен за в университета. Ще бъдат намалени като брой часовете, в които се изучава наследството на светската държава, за сметка на това преподаването на религия ще се увеличи.

Критиците на правителството са на мнение, че секуларизмът, въведен от Мустафа Кемал Ататюрк, нарочно бива изтласкван от обществения живот. Светската опозиция настоява, че президентът Реджеп Тайип Ердоган от години има прикрит ислямистки дневен ред.

Мюсюлманските духовници в Близкия изток масово не приемат теорията за еволюцията с мотива, че тя противоречи на религиозните учения. Въпросът за присъствието ѝ в учебната програма бе повдигнат по-рано тази година от вицепремиера Нюман Куртулмуш, който нарече теорията на Чарлз Дарвин архаична и недоказана.

Учени от най-авторитетните университети в Турция критикуваха предложенията, сочейки, че Саудитска Арабия е единствената държава в региона, където не се преподава еволюция.

Дневник