На Еньовден, в събота, по традиция шуменци ще се потопят в древния празник на лятното слънцестоене още в ранни зори. В 5.30 часа, пред Информационния център на паметника ще посрещнат изгрева на слънцето, ще сплетат венец от билки и ще изиграят босо хоро.

Празникът ще бъде съпроводен с фолклорна програма, с щанд за билкови продукти и изненади, сред които безплатно посещение на обсерваторията.

Още от тази вечер в 18.30 часа Природен парк “Шуменско плато” организира пред административно-информационния офис на “Кьошковете” ритуала “Мълчана вода”.

Началото на магическия и лечителски празник бе поставено днес в Градската градина, където фолклорни ансамбли и малчуганите от детските градини с песни и танци почетоха празника на Слънцето в 4-тото издание на фестивала „Еньовска магия“, организиран от НЧ „Боян Пенев“, ЦДГ „Братя Грим” и община Шумен.

Гостите и участниците бяха закичени с китка ароматни билки за здраве и дълголетие. Бяха сплетени и Еньовски венци, като най-красивите от тях получиха награди.

По време на фестивала бяха разказани истории за лечебната сила на билките, а пчелари и билкари подредиха в базар-изложение мед, билки, билкови и биопродукти, книги с билкови рецепти.

Еньовден, освен празник на Слънцето, е и празник на фармацевтите, които са наследници на някогашните знахари, а имен ден имат Енчо, Еньо, Ена, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Янис, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Янимира, Янислава, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ина, Инка, Ива, Ивка, Ивет, Ивета, Иван, Ивана, Иванка, Даян, Даяна, Дилян, Диляна, Диян, Дияна, Диан, Диана, Деян и др.

ШУМ.БГ