Междуведомствена работна група готви предложения за промяна в законодателството, която цели да се ограничи съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите за битово отопление. Друга такава работна група подготвя предложения за мерки, които да ограничат замърсяването на въздуха с фини прахови частици от автомобилния транспорт.

Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос от народния представител Миглена Александрова за конкретни мерки за подобряване чистотата на въздуха в София.

Той не представи конкретните мерки, с които ще се ограничи замърсяването в столицата, а вместо това изтъкна, че Столична община има изготвена програма за управление на качеството на атмосферния въздух за периода от 2015-2020 г., за намаляване на емисиите и достигане на установените норми на фини прахови частици. "В програмата на Столична община са посочени комплекс от мерки за намаляването на замърсяванията," увери той.

Заради сериозността на проблема, обясни още Димов, МОСВ в края на 2016 г. Народното събрание ратифицира споразумение за предоставяне на консултантски услуги между министерството и Международната банка за възстановяване и развитие.

Предстои разработване и приемане на Национална програма за качеството на атмосферния въздух. Тя следва да идентифицира приложените мерки, отговорните институции, сроковете за изпълнение , финансирането.

Дневник