Германският парламент одобри план за следене на комуникациите на заподозрени лица в кодирани приложения като WhatsApp и Skype, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.

Законът бе приет с гласовете на управляващата коалиция. Той разширява правомощията на следователите да инсталират шпионски софтуер в мобилните телефони и компютрите на заподозрени в различни престъпления. Досега това важеше само за заподозрени терористи, но вече обхваща и престъпления като укриване на доходи и компютърни измами.

Властите отдавна имат достъп до данни от телефонни разговори и кратки съобщения, но не съществуваха ясни регулации относно чат приложенията. Днешното гласуване е от голямо значение за страна, която обикновено строго защитава личните данни заради тежестта на миналото си с двете диктатури през 20-и век - нацистката и комунистическата в следвоенна Източна Германия, отбелязва "Франс прес".

Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази задоволство от приемането на този закон, който по думите му компенсира технологичното изоставане на държавата от престъпниците, защото те масово ползват тези приложения за кодирани съобщения.


"Не може успехът на една съдебна процедура или прилагането на закона да зависи от това какво средство за комуникация ползва дадено лице, да зависи от това дали ползва WhatsApp или праща есемес", изтъкна Де Мезиер за в. "Ханделсблат".

Опозиционните партии на крайната левица и "Зелените" гласуваха против с аргумента, че се въвежда средство за безпрецедентно следене на населението.

Дневник