Бизнесменът, в момента зам.-председател на Народното събрание и лидер на партия "Воля", Веселин Марешки е използвал служители от Агенцията по лекарствата, за да монополизира пазара на медикаменти. Това обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг, след като по-рано днес главният прокурор поиска имунитетите на Марешки и двама депутати от партията му - Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Арнаудова каза, цитирана от БТА, че Веселин Марешки е взел решение да монополизира пазара на лекарства в края на 2011 г. За да постигне това собственикът на едноименната верига аптеки е оказвал натиск на конкуренти чрез масирани проверки от близки до него служители на Агенцията по лекарствата, която е подчинена на Министерството на здравеопазването.

В края на 2012 г. за директор на агенцията е назначен Евелин Благоев, съпруг на служителка на Марешки. Благоев от своя страна е назначил множество служители, които нямат необходимия ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Тези служители са изпращани на масирани проверки в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по причини, за които агенцията няма задължение да следи, обясниха от прокуратурата. 

"Имаме данни за упражнен натиск и изключително голям брой аптеки, които са прехвърлили бизнеса си. Ако има хора, които са били принудени заради този натиск да прехвърлят собствеността на бизнеса си, ние най-малко сме длъжни да ги попитаме какво се е случило. Важно е да установим дали и кои дружества на г-н Марешки са получили облаги от тази престъпна дейност", каза Румяна Арнаудова.

В разследването срещу Марешки, чийто имунитет е снет и по друго дело - за нанасяне на телесна повреда и принуда, са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Със СРС-та е установено и че в схемата за принуда има и други участници, някои - също с имунитет. Румяна Арнаудова уточни, че разследването не е пред приключване и се събират още доказателства.

Натиск е бил осъществяван и чрез отваряне на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до отказалите да зареждат лекарства от близък до Марешки дистрибутор или не искат да прехвърлят половината си собственост на него.

При схемата за рекет е използвана управлявана по това време от Пламен Христов, но собственост на Марешки, фирма-диструбутор на лекарства. На аптекарите им е отправено предложение да зареждат от този склад, ако не го правят, ще бъдат отворени до тях "наказателни аптеки", в които цената на лекарствата била с 10% по-ниска.

Като следваща стъпка Марешки настоявал аптекарите да му прехвърлят половината си собственост от бизнеса. По данни на прокуратурата няколко собственици са прехвърлили своите дялове.

Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за установени нелоялна конкуренция, но няма информация за резултати от нейна проверка, посочва БТА.

"Ние сме сезирали КЗК, тъй като считаме, че част от действията, за които не бихме искали да повдигнем обвинение, представляват нелоялна конкуренция, но не сме сезирали други органи", каза Арнаудова, цитиарана от "Фокус". Тя увери, че ако се съберат доказателства за други престъпления, прокуратурата ще поиска нови снемания на имунитети и повдигане на други обвинения.

Дневник