Франция ще изготви законопроект, с който ще се спре издаването на разрешителни за проучване за нефт и газ на територията на страната и за отвъдморските територии, обяви министърът на околната среда Никола Юло.

В профила си в "Туитър" министърът написа, че "няма да се издават нови разрешителни за проучвания за въглеводороди." В съобщението му се казва, че законът ще се приеме тази есен. Подобен коментар той направи и в интервю за белгийската телевизия BMF TV, излъчено по-рано в петък.

Френският президент Еманюел Макрон е заявявал по време на кампанията си, че трябва да бъдат спрени всички проучвания за нефт и газ в страната. Друго негово искане, свързано с енергетиката, е Франция да се превърне в страна с нулеви въглеродни емисии.

Преди да поеме министерството на околната среда, Юло беше известен като природозащитник. След като зае поста обаче, той предупреди, че ходът на Макрон вероятно ще срещне съпротивата на компаниите от енергийния сектор, които може да заведат съдебни дела срещу Франция.

Дневник