Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на квалификациите за турнира на тревни кортове в Ийстбърн. Най-добрата българска тенисистка победи категорично голямата надежда на чешкия тенис Maркета Вондроушова с 6:2, 6:2.

Пиронкова имаше нужда от едва 66 минути за успеха срещу 17-годишната си съперничка, която се намира 73 места по-напред в ранглистата и беше поставена под №10 в пресявките.

Българката реализира пет от шестте си възможности за пробив и спечели 61 от разиграните 101 точки в мача. Тя загуби само осем точки след вкаран първи сервис и отрази три от четирите шанса за пробив, до които стигна Вондроушова.

 

Чехкинята, която на 28 юни ще навърши 18 години, прави страхотен първи сезон в професионалния тенис. Тя вече спечели първата си титла от календара на WTA - в Бил (Швейцария) през април, а в понеделник ще се изкачи до рекордното в кариерата си 78-о място в света.

Пиронкова, която тази седмица изпадна от топ 150 за пръв път от 12 години, ще играе във втори кръг на квалификциите с испанката Лаура Аруабарена или холандката Ракел Хогенкамп.

При победа българката ще влезе в основната схема на турнира в Ийстбърн, който е от категория "Премиер" и е с награден фонд 755 хиляди долара.

Това е последното състезание преди третия за годината турнир от Големия шлем - "Уимбълдън" (3-16 юли).

Дневник