Пожарът в жилищния блок "Гренфел тауър" в Лондон, при който миналата седмица загинаха 79 души, избухнал заради фризер на хладилник "Хотпойнт", обяви британската полиция, цитирана от "Ройтерс". Уредът, причинил бедствието, е със сериен номер FF175BP, с който не е известно преди да е имало инциденти.

От Whirlpool, която проивежда хладинлиците "Хотпойнт", обявиха, че работят с британските власти, за да уточнят какво е довело до аварията. Кабинетът междувременно призова всички собственици на хладилници от тази марка с номера FF175BP (бели) или FF175BG (сиви) да се свържат с компанията.

Предстои да се уточни защо пламъците са се разпространили толкова бързо. Направените тестове на облицовката и изолацията на блока обаче показват, че те не са отговаряли на стандартите за безопасност и че вероятно са се възпламенили малко след инцидента с домакинския уред. 

Следователят от полицията Фиона Маккормак обяви пред репортери, че пробите, взети от облицовката на "Гренфъл тауър" (поставена миналата година като част от реновацията на 24-етажния блок), изгорели малко след началото на проведения от експерти тест. Резултатите били толкова притеснителни, че полицията веднага ги споделила с правителството, каза Маккормак.

По думите ѝ вече са събрани достатъчно доказателства, че пожарът не е умишлено причинен. Вероятно ще бъдат повдигнат обвинения за непредумишлено убийство и нарушаване на законодателството и регулациите за безопасност.

По-рано тази седмица хиляди обитатели на жилищни блокове бяха предупредени от британските власти, че сградите, в които живеят, са покрити със същите възпламеними алуминиеви панели. Кабинетът в Лондон обяви в четвъртък, че е възможно в около 600 блока да има риск от пожар заради сходен тип облицовка.

Дневник