"Британците бяха лъгани и мамени безкрайно много в кампанията за Брекзит. А когато се оказа, че са успели, онези, които лъгаха, избягаха, защото казаха, че не могат да поемат отговорност."

Така германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира референдума, на който британците решиха страната им да напусне Европейския съюз.

В петък се навършва точно година от датата, която доведе и до оставката на премиера Дейвид Камерън, формирането на ново правителство начело с дотогавашния вътрешен министър Тереза Мей, обявяване на дата за начало на преговори с Брюксел и предсрочни избори.

 Към поддръжниците на напускането имаше много критики, че са представяли отношенията на Великобритания с Европейския съюз в неприятна светлина, свързана с налагане на решения от Брюксел и плащане на стотици милиони от Лондон всяка седмица.

Сегашният външен министър на Великобритания Борис Джонсън беше едно от лицата на кампанията, която подкрепяше напускането. Часове след като бяха обявени резултатите от вота обаче, Джонсън, дотогава спряган за нов лидер на торите, каза на пресконференция: "Следващият премер на страната - след като се консултирах с колеги и разгледах обстоятелствата в парламента - не мога да съм аз."

Дневник